Ongevraagd advies Inclusief en divers personeelsbeleid

De adviescommissie Kleurrijk Samenleven Nijmegen heeft met de RegenboogRaad Nijmegen, de Seniorenraad Nijmegen, de adviescommissie Jeugd-, Maatschappelijke opvang en Gehandicaptenbeleid en de cliƫntenraad Participatiewet Nijmegen een ongevraagd advies uitgebracht over inclusie en diversiteit in de gemeentelijke organisatie.

Een kleine greep uit de diverse adviezen in het stuk aan het college:

  • Inclusieve vacatureteksten: Doe onderzoek naar hoe je vacatureteksten kunt maken die iedereen aanspreken. Dit betekent dat je woorden en zinnen gebruikt die alle soorten mensen aanmoedigen om te solliciteren.
  • Kritisch kijken naar aannamebeleid: Denk goed na over wie je aanneemt voor bepaalde functies. Moet iemand altijd een universitair diploma hebben? Of is ervaring in het echte leven of op het werk ook belangrijk?
  • Ondersteuning voor kwetsbare werknemers: Zorg ervoor dat mensen met moeilijkheden op het werk goed geholpen worden. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat ze speciale trainingen krijgen of dat hun werkplek wordt aangepast.
  • Medewerkers uitdagen: Moedig medewerkers aan om op verschillende afdelingen of aan verschillende projecten te werken. Zo leren ze nieuwe dingen en begrijpen ze beter hoe diversiteit werkt op de werkvloer. Ook kunnen ze laten zien wat ze waard zijn in verschillende situaties.

Adviesbrief van de adviescommissies.
Antwoord van het college.